Her er du: Oplev naturen / Østjylland

Livets Træ

Skulpturpark af elmetræer. Projektet "Livets Træ" blev indledt i sommeren 1998, hvor dygtige kunstnere fra Fredericias nordiske venskabsbyer i Norge, Sverige og Finland, sammen med lokale kunstnere, forvandlede 5 elmetræer på Fredericia Vold til spændende kunstværker inspireret af den nordiske mytologi.
I sommeren 1999 blev skulpturparken udvidet med yderligere 6 skulpturer med udgangspunkt i europæiske mytologier, sagn og legender. Skulpturerne blev udført af kunstnere fra Brighton & Hove og Telford i England, fra Sandnesssjøen i Norge og fra Fredericia.

Vester Voldgade
7000 Fredericia
Tlf. 72 10 69 80

MadsbyParken

MadsbyParken er et levende center for fritidsaktiviteter og oplevelser. Området er præget af en alsidig natur: Overdrevsbakker med dyrehold, vandløb, søer, skov, krat og moseområde.
Indflettet i dette naturområde findes legeparken, minibyen, belyst motionsti, idrætsbaner, hotel, messecenter, Fredericia Vandrerhjem og Fredericia Idrætscenter.
Gæsterne i Madsby Parken er en faverig flok: Børn, unge og ældre, inden- og udenlandske turister, messegæster, naturelskere og idrætsudøvere.

Madsbyvej 2
7000 Fredericia
Tlf. 72 10 69 80

Fjordbadet Albuen

Vejle Kommune har længe arbejdet på at gøre Albuen til et spændende sted at komme for både store og små. De har fået lavet stort motionsredskab til de store legebørn, flere små steder med børneaktiviteter, kørt meget lækkert strandsand på både stranden, men også oppe i terrænet, hvor der er lavet en beach volley bane. Kiosk og toiletter er blevet moderniseret, så stranden nu fremstår som et dejligt sted at komme for både store og små.

Tirsbæk Strandvej 20
7100 Vejle

Byparken

I centrum af Vejle, mellem Musikteatret og Vejle Kommunes  administrations-bygning, ligger Byparken, Vejles åndehul. Parken er udformet som en kombination af det urbane og det naturlige. Parken er anlagt på det areal, hvor tidligere CM Hess Fabrikker, Vejle Støbegods lå. Det kan i dag aflæses ved, at der er en del jern og metal i parken f. eks. espaliererne, der er placeret i samme retning som de tidligere fabriksbygninger.
Omløbsåen løber igennem parken og der er plantet mange forskellige træer, buske, krydderurter og blomster, hvilket gør parken grøn og levende fra det tidlige forår til det sene efterår.
Parken, der er tildelt ”Byens grønne blad” af Friluftsrådet, vedligeholdes efter økologiske principper f.eks. anvendes der ikke gift og kunstgødning i parken.
Som nabo til Byparken ligger Hotel Jacob Gade med café i stueetagen. Fra caféens terrasse kan du se ud over den hyggelige bypark og det store springvand, der pryder parken.
I udkanten af Byparken ligger en lille legeplads. Sommeren igennem afholdes der kulturelle arrangementer i parken.

Byparken
7100 Vejle

Væksthusene, Århus

Det er en dejlig helt nede på jorden oplevelse at være i Væksthusene, som er en del af Århus Universitet. Det er gratis og der er ingen souvenirs at plage om. Der er fem små væksthuse med forskellige klimaer, der er fisk, en ål og en enkelt papegøje. Og der er bl.a. appelsintræer og kaffetræer, kanel og kardemommebuske. Væksthusene ligger lige ved siden af Den Gamle By (og på hverdage Børnenes hus) og kan derfor kombineres med et besøg der.

Åbningstider:

Mandag - lørdag: 13.00 - 15.00, Søn- og helligdage: 11.00 - 15.00.

Møllevejen 10
8000 Århus C
Tlf. 89 42 39 92

www.stenomuseet.dk/vaeksthusene

Botanisk Have

Botanisk Have er en af Århus Kommunes største og ældste parker. Det er også en af de mest besøgte. Man kan opleve alverdens planter midt inde i byen. Haven er interessant og spændende for enhver. Den rummer et væld af muligheder for oplevelser for alle sanser og for mange forskellige interesser og behov.
Haven er anlagt i et meget kuperet terræn med mange forskellige rum i forskellig størrelse. Små intime steder i læ samt veksler med åbne plæner. Et vandløb løber gennem hele haven, videre gennem tre søer inde i haven og helt til Den Gamle By og dens damme.
Børn og voksne i alle aldre benytter parken året rundt. Ikke mindst beboerne fra midtbyen og de mange besøgende fra Den Gamle By.
Hvis man er botanisk interesseret, har man mulighed for at studere en række plantesamlinger fra ind- og udland. Alle planter er forsynet med et navneskilt, både på latin og dansk (hvis planten har et dansk navn) og med oprindelsesland eller region.
Ved visse lejligheder er der mulighed for at blive vist rundt i haven med guide.

Botanisk Have Århus
8000 Århus C
Tlf. 89 40 27 55

www.naturhistoriskguide.dk

Marselisborg Mindepark

Mellem Marselisborg Slot og bugten ligger Mindeparken.
I monumentet er indgraveret navne på de 4.144 sønderjyder, der som dansksindede måtte kæmpe i tyske uniformer, og efterfølgende faldt i 1. Verdenskrig.
Bus nr.: 1, 6, 18 og 19. kører lige til Mindeparken

Kongevejen 100
8000 Århus C

www.aarhuskommune.dk

Universitetsparken

Århus Universitets bygninger er samlet i Universitetsparken, der er en frodig grøn egepark med en sø anlagt rundt om en kuperet morænedal. Universitetsparken er et åndehul for såvel madpakkespisende medarbejdere og eksamenslæsende studenter som byens børn og turister.
Ænder og andre vadefugle holder til ved søen.

Universitetsparken
8000 Århus C

http://da.wikipedia.org/wiki/Universitetsparken

Mølleparken

Mølleparken ligger mellem Vester Allé, Åboulevarden og Møllegade.
Navnet fortæller, at der har ligget en mølle i området. I 1286 nævnes vandmøllen første gang, og den var i begyndelsen kongens ejendom. I 1903 nedlagdes møllevirksomheden. Ved salget af møllens grund i 1909 til Århus Kommune fik offentligheden efterfølgende adgang til den store møllehave i 1916. Ved nedrivningen af den gamle Århus Mølle i 1927 overgik hele arealet til Århus kommune til anvendelse til torv, parkanlæg, offentlig bygning eller lignende.
I 1929 skænkede Ny Carlsbergfondet broncegruppen "Elskovskampen" af billedhugger J. Bjerg til opstilling i parken. Parkens geometriske haveanlæg skyldes stadsgartner L. Sandberg. Mølleparken dækker et areal på 1,2 hektar. I 1934 blev Århus Folkebibliotek i Mølleparken indviet, som den bygning mølleren havde betinget sig måtte placeres på arealet.

Møllegade 1
8000 Århus C

http://www.sla.dk/byrum/moelle.htm

Rådhusparken

Parken er anlagt i forbindelse med opførelse af Århus Rådhus i 1942. Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller, som tegnede Rådhuset, havde i deres situationsplan også disponeret have- og parkanlægget. Rådhusparken er beliggende på det tidligere Aarhus Søndre Kirkegårds areal, som fungerede i årene 1818 - 1926. Den største del af parken er ret åben med store træer, som står spredt i græsplænen ud mod Frederiks Allé. De ældste af træerne stammer fra kirkegårdens tid. Særligt kan lindealleen foran rådhussalen nævnes. I marts måned kan man nyde det overvældende syn af blomstrende krokus i græsplænerne.
I Rådhusparken findes flere skulpturer og i den sydlige del af parken er samlet en række bevaringsværdige gravsten fra den oprindelige kirkegård. Et særligt åndehul i parken er Rådhushaven, der knytter sig tæt til Rådhuset. Det er en staudehave, der indbyder til ophold og hvor oplevelsen af blomster kan nydes. I 1999 er den omlagt til en lys og frodig have. Alle stauder og småtræer blev skiftet ud. Havens form og stierne i haven ligger imidlertid som de blev anlagt i begyndelsen af 40'erne.
Rådhushaven består først og fremmest af bede med en bundplantning af stauder og forårsløg. Mod Rådhuset er plantet en ryg af rododendron. Sydbøg og magnolier er små træer, som er overstandere i bedene. Haven er omgivet af store gamle lindetræer samt en enkelt hestekastanie og en ahorn. Forbilledet for den omlagte have er derfor skoven og dens lysninger. De anvendte stauder er planter, som hører hjemme i skovbunden. Blade og blomster er med få undtagelser holdt i grønt, hvidt og gult.
Rådhusparken er fredet i henhold til Fredningsbeslutning af 10. marts 1995 for Århus Rådhus med omgivelser. Der er offentlig adgang til parken hele døgnet.

Rådhusparken
8000 Århus C

www.aarhuskommune.dk

Brabrandstien

Turen rundt om brabrandsøen kan tages på gå-ben, cykel, rulleskøjter, klapvogn eller sæbekassebil m.m. I sommerhalvåret er der flere naturlige stop såsom fugletårne, geder i fold, heste på græs og hvis du rammer den rigtige weekend, kan du såmænd møde en flok helt autentiske indianere på naturcenteret eller et rostævne i roklubben. Medbring selv picnickurven eller besøg det nyåbnede Constantia. Du kan komme til Brabrandstien mange steder, både i Brabrand og inde i den vestlige del af midtbyen. Kig på kortet, og find det mest praktiske sted for jer.

v/Brabrandsøen
8220 Brabrand

Den Permanente

Den Permanente er en badeanstalt ved Risskoven. Indenfor badeanstalten er der omklædningsrum, toiletter, vandrutsjebane og vandhaner. Sandet er fint og der er sandbund. Stranden er både velegnet til store og små børn. Stranden udenfor badeanstalten er også rigtig god, men har du barnevogn med, så er det en god ide at gå ind i badeanstalten, da du kan få barnevognen med hele vejen rundt. Stranden er tildelt det blå flag. Kiosk.

Salonvejen 1
8240 Risskov

Risskoven

Skøn lys skov med stort stisystem, der strækker sig helt fra Risskov og ind til det nordlige Århus. Skoven ligger højt, så der er flot udsigt over vandet. Der er mange bænke rundt omkring i skoven, og om sommeren kan du gå en tur ned til vandet og badeanstalten Den Permanente. Her er også en kiosk. Når kroen Sjette Frederiks Kro har åbent, kan du få kaffen der. Du kan parkere flere steder, men den største parkeringsplads ligger ved Salonvejen/Den Permanente. Der kan være meget fyldt om sommeren, hvor du så kan parkere i den nordlige del af skoven i stedet for.

Salonvejen 1
8240 Risskov

Lystrup Engsø og Naturlegeplads

Stor genskabt sø ved Lystrup. Der er anlagt en grussti (fast grus) hele vejen rundt om søen, og stien egner sig glimrende til en cykeltur. Der er ca. 5 km. rundt. Langs ruten kommer man forbi et fugletårn med en fin udsigt over søen, og man kommer også til en nyanlagt naturlegeplads (fra sept. 2007) med stenaldertema samt en mindre badestrand (kun egnet til sopning). Hvis man ikke ønsker at cykle hele vejen rundt, kan man parkere på parkeringspladsen lige efter rundkørslen når man kommer ind på Viengevej (overfor vejen til postterminalen). Derfra er der ca. 300 meter til naturlegepladsen, fugletårnet og stranden.

Viengevej 7 75
8240 Risskov

Den økologiske have (19. oktober – 23. december: Fri entré)

Dejlig besøgshave med masser af oplevelser både for voksne og børn. Specielt for børnene er der en kæmpe sandkasse med rigtigt køkkengrej i, vandhane på legepladsen, legehus samt pilehytter med tunnel imellem. Der er et stort telt med en masse halmballer, som børnene kan lege i. Desuden findes der forskellige dyr: geder, æsler, frilandsgrise, får og høns. Geder og æsler er tamme og må klappes, de andre dyr vil gerne beundres på afstand. I cafeen kan man købe økologiske drikkevarer som saft og sodavand samt boller, is, slik m.v.

Rørthvej  132
8300 Odder
Tlf. 86 54 54 00

www.ecogarden.dk

Øen Alrø

Øen Alrø i Horsens Fjord kan nås med bil ad den 1 km lange dæmning, anlagt i 1929. Øen er 7 km lang og 5 km bred.
Øen har været beboet siden stenalderen og i strandkanten i øens sydlige ende, kan man stadig være heldig at finde gamle stenalderredskaber. Sagnet fortæller, at øen fik sit navn i vikingetiden, hvor vikingehøvdingen Hjarne holdt til på Hjarnø. Han ægtede pigen Alrune og forærede hende Alrø (Alrunes ø). Deres søn Lave fik øen Endelave. Lige efter dæmningen, på den sydlige del, er der rejst et fugletårn på grund af den særlige fuglerige naturlokalitet. Herfra kan man få oplevelser af fuglelivet på nært hold.
En bror til Morten Korch var i en årrække ansat som enelærer på Alrø skole. Derfor har Morten Korch boet og arbejdet her i perioder. Han lod sig inspirere af omgivelserne på Alrø. Bakkegården og Møllegården er gårde som kan genfindes i Mortens Korchs forfatterskab. Bakkegården med de fine kampestenslænger ligger omtrent 100 meter øst for kirken. Møllegården har en flot hovedbygning og ligger på hjørnet af landsbygaden og Strevelshovedvej.

Alrø
8300 Odder

www.alroenet.dk

Hundslund Naturlegeplads

Den er levende og vil forandre sig hele tiden - naturlegepladsen i den hyggelige by Hundslund 12 km. fra Odder. Ivrige, lokale hænder har forvandlet grunden på Søndervej 31 til et spændende sted med bjerg og slugt, labyrint og et lille hus med have og flagstang. "De ni årstider" som pladsen er døbt, er også plantet til med frugt- og bærbuske, så der kan høstes, når årstiden er inde. Pladsen er åben året rundt.

Søndervej 31
8350 Hundslund

Gåsehage Plantage

Gåsehage Plantage er en skøn plet klods op af Øer Strand. Man går i dejlig skygge gennem krat, siv og forbi sø og sump. Der er hele tiden noget at kigge på for børnene. Der er flere ruter igennem plantagen, og alle ender ved en skøn strand med store (meget store) sten, som børnene kan bygge med og grave i sandet, så husk skovl og spand. Du finder indgangen til stien ved at køre af Gåsehagevej forbi Øer Feriecenter. Når vejen svinger skarpt til højre, kommer der umiddelbart efter et lille indhak med plads til måske 2 biler til venstre. Her vil du kunne se en lille sti gå ind i buskene.

Gåsehagevej
8400 Ebeltoft

Molslaboratoriets stier

På Molslaboratoriets område er der 2 skønne stier ud i naturen. Man kan vælge mellem Den Italienske Sti, som er ca. 3 km lang, eller man kan følge Strandkærstien som er 4 km. lang. Området er smukt med varieret bevoksning, og der er en god chance for at møde køer på ruten. Hvis du vælger Den Italienske Sti, kan du enten vende om når du når til slugten eller du kan fortsætte igennem gærdet, gå stejlt op til venstre og nyde en fantastisk udsigt. Derefter kan du gå videre af vejen, og komme af en anden rute tilbage til udgangspunktet. Barnevogne og klapvogne er ekstremt svære at have med på stierne. Ligeledes er det umuligt at komme rundt i rullestol.

Strandkærvej 6
8400 Ebeltoft
Tlf. 86362535

www.naturhistoriskmuseum.dk

Jernhatten

Jernhatten der ligger mellem Holme og Skovgårde og byder på stor naturskønhed. Turen op til den 49 meter høje bakke er stejl, så lad klapvognen blive hjemme. Der er klatretræer, stejle skrænter og fantastisk udsigt over vandet og helt til øen Hjelm.

Havmøllevej 16
8400 Ebeltoft

Kalø Slotsruin

Kongeborgen på Kalø i bunden af Århus bugten og Kalø Vig er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge. Turen fra parkeringspladsen til ruinen er ca. 1,5 km og går af en lang tange med et noget bumplet underlag, så selv om det er muligt at medtage barnevogn, er det ikke en nem tur. Ved parkeringspladsen er der offentligt toilet, restaurant og kiosk. Gratis informationsfolder i folderkasse. Kalø Slotsruin er i godt vejr et ideelt sted til en udflugt med madkurven. Husk fornuftigt fodtøj og beklædning til gåturen ud til ruinen. Hunde skal føres i snor.

Molsvej 31
8410 Rønde

DGI Karpenhøj

Karpenhøj, DGI’s natur- og friluftsgård siden 1992, ligger ved Mols Bjerge og Fuglsøcentret. Alle kan gå en tur op og nyde udsigten og de mange mytologiske elmetræsskulpturer ved gården, man skal blot tage hensyn til landskabet og eventuelle kursister. Der er en offentlig naturudstilling om landskabet omkring Helgenæs og Draget. Der er en fin naturlegeplads tilknyttet.

Dragsmurvej 12
8420 Knebel
Tlf. 86 35 28 04

www.dgi.dk

Tinghulen

Mols Bjerge er et af Danmarks storslåede landskaber. Følges de bugtede grusveje og stier ind i området, vil man opleve en afvekslende natur med tæt skov og åbne hedebakker med vid udsyn over Mols-landets kyst. Vandrestien starter fra Tinghule p-plads i den centrale del af Mols Bjerge. Følges stien mod vest kan man via skovvejen komme frem til Tinghulen, hvor tinget sad for de fra de tre sogne der mødtes her. For børn er der masser af bakker at løbe op og ned af.

Lyngevej 25
8420 Knebel

Gjerrildbanestien

Det er en lidt usædvanlig oplevelse at gå på Gjerrildbanestien, for mens de fleste stier – og veje for den sags skyld – snor sig gennem landskabet og følger terrænets ændringer, så er det noget andet med en banesti. Her ligger stien fast i sit eget plan, mens landskabet omkring stien hele tiden ændrer sig. Snart går man nede i dybe »kløfter« og snart på høje dæmninger – men hele tiden i det samme plan. Snorlige strækninger og store bløde kurver understreger yderligere, at det her ikke er nogen almindelig sti.
Indtil 1956 kørte der tog her, og i de efterfølgende knap 50 år lå stien hen og groede langsomt til. Nu er den ryddet, skiltet og klar til at fungere som vandre- og cykelsti.

Stokkebro
8500 Grenå

Virupskoven

Hyggelig lille skov bag ved Virup skolen. Der er ikke fine stier alle steder, men der går en lille bæk igennem skoven, hvor børnene kan lege. Bækken er ikke dyb, så det værste der kan ske, er at de bliver våde. Der er masser af luskestier mellem træer og buske og lige et sted for raske piger og drenge. Der er parkering lige ved skolen. Derefter gå ad sti bagom skolen og ned i skoven. Der går tog lige forbi, så det er muligt at tage Grenåbanen derhen.

Virupvej 75
8530 Hjortshøj

Jættestuen på Lübker

Jættestuen og en tilhørende langdysse er de bedst bevarede fortidsminder på Lübker Golf Resort®. Jættestuen var oprindeligt indesluttet i en høj med en diameter på omkring 20 meter og en højde på 3 meter. Under arkæologernes udgravninger viste det sig, at tiden naturligt nok havde sat sine spor på stenkonstruktionen. Alligevel er det lykkes for Nationalmuseet at genopbygge jættestuen med enkelte nye dele og overdække den med en ny jordhøj, der beskytter mod vejr og vind.
I dag fremstår jættestuen i oprindelig stand og giver således besøgende mulighed for at kigge 5.200 år tilbage i tiden. Det er et godt sted til en udflugt med madpakken.

Lübker Allé 121
8581 Nimtofte

www.nationalmuseet.dk

Anholt

Anholt er beliggende midt i Kattegat mellem Djursland og Halland. Anholt, som er godt 22 km2, har et særpræget landskab.
Morænelandet mod vest og ørkenen mod øst, som begge er dannet af havet og vinden. Morænelandet har stejle klintafgrænsninger mod kysterne. De højeste punkter er Sønderbjerg på 48 m og Nordbjerg på 39 m.
Ørkenen, som dækker ca. 75 % af øen, er opstået ved at stenalder- havet har hævet sig. Vinden har dannet store klitter. Anlæg af havnen har skabt forudsætninger for landtilvækst. Resultatet ses i det nuværende Flakket, det er lavt forland med ferskvandssøer, som har et afvekslende fugleliv.
Det meste af øen er fredet, men der er adgang til dele af området via anlagte stier. Ved Flakket er der kun adgang til strandbredden. Ved Totten er der lukket for almindelig adgang. Begrænsningerne skyldes hensyn til sæler og fugle, som især i yngleperioderne har behov for ro. På de øvrige fredede arealer kan man frit færdes til fods og på cykel, ligesom man har adgang til ophold og badning. I skoven må man dog kun færdes på de anlagte veje og stier.

Anholt
8592 Anholt

Østre Søbad

Østre Søbad ligger ved Almind Sø, og her finder du bl.a. livreddere om sommeren. Der er stor parkeringsplads ved hovedvejen. Toilletter og handicaptoiletter. Her er nogle meget fine badebroer, der også på kryds og tværs sørger for nogle mindre aflukker til de yngste børn, så de ikke kommer for langt ud. Stor græsplæne, sand og beachvolleybane.

Horsensvej 1
8600 Silkeborg
Tlf. 86 82 69 90

Sejs Hede

Sejs Hede er en fredet hede med lyngbakkerne Sindbjerg og Stoubjerg. Her er skøn natur, og det er ren fryd for børnene at bestige de 2 bakker/bjerge. Der er stier og trapper op og ned af bakkerne, og der er en formidabel udsigt fra toppen. På en klar dag kan man se over til Himmelbjerget.
Er man dårligt gående eller med barnevogn, kan man roligt sende de store børn over bakkerne, mens man selv går udenom. Stisystemet leder også ned til Sejs, hvor man kan gå en tur ned til vandet.
Drej ind fra Borgdalsvej, hvor der er skilt til de 2 bjerge. Kort efter er der en P-plads.

Borgdalsvej 14
8600 Silkeborg

Thorsøvænget søbad

Mindre søbad med græsareal og lille badebro. Vandet bliver forholdsvist hurtigt dybt, så her er også godt for de lidt større børn. Det er ikke muligt at parkere helt tæt på søbaddet. Hvis du kører af Thorsøvænget, så parker på asfaltvejen inden du kommer ind på grusvejen.

v/Thorsøvænget 12
8600 Silkeborg

De Små Fisk Søbad

Lille søbad beliggende ved en af landgangsbroerne for Hjejlen. Lille aflukke til de mindste. Stor græsplæne. Mange ænder at fodre. Stor parkeringsplads. Mest for de yngste.

Julsøvej
8600 Silkeborg

Himmelbjerget

Himmelbjergets top rejser sig 147 m over havets overflade. Himmelbjerget ligger i et meget skovrigt område med vandreruter gennem skovene til både Ry og Silkeborg. Naturen omkring Himmelbjerget og Ry er afvekslende, og man kan nyde den til fods eller på cykel: Bøgeskove, bakkedrag, dale og søer - og selvfølgelig Gudenåen, der slynger sig gennem landskabet. Mellem P-pladsen og Tårnet finder du også en fin legeplads.

Himmelbjergvej
8680 Ry

www.himmelbjerget.dk

Alling Vest

Alling Vest Fredningen er et område på ca. 270 ha og er blandt landets mest storslåede naturområder.
Områdets kraftige relief af højder og dybe dalslugter er dannet af de naturkræfter, som udløstes under den sidste istid. Der strømmede vand fra isens afsmeltning og nedbøren gennemfurede landskabet og dannede de dalstrøg og kløfter, vi ser i dag. Højderne mellem kløfterne og langs de store dalstrøg fremtræder ofte som betydelige bakkedrag, men de er i virkeligheden ikke højere beliggende end det vidtstrakte moræneplateau bagved. Størst blandt disse dale er Århusdalen, som har ledt smeltevandet mod vest. Denne tunneldal strækker sig fra Århus til Silkeborg, og i dens bund har en lang række af søer fundet deres leje, bl.a. Knudsø, Birksø og Julsø.
I området findes nogle af Søhøjlandets bedste udsigtspunkter. Fra Bryggebjerg (79 m) har man en storslået udsigt.
I de mere eller mindre vildtgroende lunde og skræntbevoksninger langs bredden af åen og søerne er blandt mange forskellige arter af træer og buske, Eg, Bøg, Birk, Tjørn, Tørst, Hassel og Hyld, Hundrose og Rødel foruden Fyr og Gran. Mange steder er træerne overgroet af Kaprifolium, og underskoven er før løvspring dækket af Vortefod og Hvid Anemone.
Langs agerlandets markveje og stier kan man finde arter som Læge-Kulsukker og Spansk Kørvel, der begge først dyrkedes i middelalderens klosterhaver. Lyngskrænterne rummer hedefloraens almindelige arter, og på Bryggebjerg er der smukke grupper af Enebuske.
Fuglelivet i det fredede område omfatter et bemærkelsesværdigt stort antal arter: toppet lappedykker, hættemåger, knopsvaner, gravænder, gråænder, taffeland, blishøne, fiskerhejre, rørsanger, rørspurv og grønspætte. På sommeraftner kan man være heldig at iagtage skovsneppen, og isfuglen ses jævnligt.

Alling Vest
8680 Ry

Blomsterhaven i Boller Slotspark

Haven er anlagt af medlemmer af Horsens Havebotaniske Forening, som i fællesskab passer haven.
I haven findes der afdelinger med fuchsia, primula, lægeurter, roser, japansk inspireret have samt sommerblomster m.m.
Borde og bænke samt handicaptoilet.
Gratis adgang til haven, men ingen adgang til Boller Slot.

Boller Slotsvej 20
8700 Horsens
Tlf. 75 63 00 30

Den Kreative Have

4.000 kvm. stor have i kuperet terræn med 800 tons sten, træstubbe og andre naturmaterialer danner rammen om den 13 år gamle have, der er under stadig udvikling.
3 japansk/indonesisk inspirerede pagoder, 3 søer på 300 kvm. med japanske koi karper, dertil vandløb, vandfald og mere end 40 japanske ahorn og 50 formklippede træer. Mange træskærearbejder og siddepladser.
Plantesalg.
Haven blev i 2006 kåret som Danmarks smukkeste af Bo Bedre.

Overmarken 44, Haldrup
8700 Horsens
Tlf. 75 65 83 00

www.denkreativehave.dk

Vitus Berings Park

Lille bypark med egetræer og rhododendron. Tegnet af havearkitekt C.Th. Sørensen.

Kongensgade 1
8700 Horsens
Tlf. 76 29 26 21

Endelave lægeurtehave

Gå en tur gennem lægeplanternes historie i Endelave lægeurtehave hvor 10 temahaver fortæller om brugen af urter fra oldtid til nutid. Fra natur til kultur.
Desuden økologiske produktion af krydderurter, som tørres, forarbejdes og sælges i havens butik.
Økologisk café med frokostretter og kaffe/kage.

Endelave
Sønder Mølle 29
8700 Horsens
Tlf. 75 68 96 95

http://www.endelave-laegeurtehave.dk/

Doktorparken

I Doktorparken kan du opleve den dejlige natur på tæt hold. I søerne finder du ænder og svaner, og der er voliere med flere eksotiske fugle såsom silkehøns, undulater, parakitter og påfugle. Der er 2 legepladser, en småbørnslegeplads og lige ved siden af et Tarzanland.

Parkboulevarden 80
8900 Randers

Gudenåstien Randers

Gudenåstien er en del af Trækstien, som går fra Randers til Bjerringbro. Denne del af stien er ca. 6 km. lang og egner sig glimrende til en gåtur i skøn natur. Undervejs passeres Gudenåparken og Svejstrup Bæk. Turen ender ved Fladbro. Bilen kan parkeres i Randers By, ved Gudenåparken og ved Fladbro. Undervejs kan man forestille sig hvordan man frem til år 1920 transporterede varer på pramme, som blev trukket af pramdragere oppe på stien.

Tørvebryggen 12
8900 Randers

Randers Naturskole

Attraktionen er gratis. Hvis man ringer og siger at man kommer, kan man reservere bålplads og lave sin mad over bål, man kan evt. låne gryder osv. Der er høns og geder og sidstnævnte kan børnene komme ind til, hvis de har lyst. Der er endvidere naturlegeplads. Meget hyggeligt sted, som også er meget besøgt af dagsinstitutioner.

Gudenåvej 20
8900 Randers
Tlf. 86 43 25 37

www.randersnaturskole.dk

Oust Mølle skoven

Oust Mølle skoven kan nås fra Oust Mølle stien, som går fra Doktorparken. Selve stien er knap 2 km. lang, og i forbindelse med skoven kan turen gå forbi legepladsen på Oust Mølle skolen (Oust Møllevej), som er åben for alle i weekender og hverdage efter kl. 16. I skoven finder du også mange vandhuller, som altid tiltrækker børnene, så tag et fiskenet med. Stien finder du i Doktorparken, eller du kan starte turen fra stiens udløb i Myntevej.

Myntevej
8900 Randers

Stendysserne ved Tustrup

Stendysserne ved Tustrup stammer fra stenalderen, og her kan man se rekonstruerede dyssekamre, en jættestue og et kulthus. Det kan anbefales at gå en tur inde i jættestuen, der med sit 10 meter lange kammer er det største af den slags huse i Østjylland. Bikammeret skulle være et sikkert hit for børn at kravle ind i med en lommelygte.
I området kan I nyde den medbragte madpakke. Der er en skøn natur omkring dysserne.

Gl. Fjellerupvej 15
8961 Allingåbro
www.fortidsmindeguide.dk