Her er du: Museer / Nordsjælland

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum (gratis onsdag.)

På Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum byder vi bl.a. på bueskydnings- og klatrekonkurrencer for både piger og drenge i alle aldre, sammen med et par stykker af Robin Hoods mænd.
 Der vil også blive stegt lækkert vildsvin, så duften vil sprede sig og få mundvandet til at løbe. Hvis du er heldig, kan du sikkert få lov at smage, men hvis du ikke passer på kan det være, at du får den hårde køkkentjans sammen med broder Tuck.

Folehavevej 15-17
2970 Hørsholm
Tlf. 45 86 05 72

www.jagtskov.dk

Hørsholm Egnsmuseum

Museet har til huse i en bygning fra 1723, som ligger tæt ved den gamle slotshave og Hørsholm Kirke. Bygningen blev oprindeligt opført som bolig for godsforvalteren til det kongelige lystslot Hirchholm Slot. Slottet blev revet ned omkring 1810 men forskellige af slottets avlsbygninger er bevaret omkring pladsen ved Hørsholm Egnsmuseum.
Museet har en permanent udstilling, som omfatter genstande og billeder om Hirschholm Slot - kaldet ? Nordens Versailles?. Hirschholm blev bygget i 1700-tallet og blev regnet for et af de smukkeste slotte i Europa. Alligevel fik det en krank skæbne: I 1771 var slottet for sidste gang i brug som kongelig sommerresidens. Det var i Christian VII?s første tid som konge, hvor hoflægen Struensee havde taget magten og regerede landet hen over hovedet på den sindssyge konge. Slottet var rammen om flere af periodens skandaløse begivenheder; blandt andet fødte dronning Caroline Mathilde sit uægte barn med Struensee under opholdet på Hirschholm. Efter Struensees fald i 1772 ønskede kongehuset ikke længere at benytte Hirschholm, og i 1810 besluttede Frederik VI at rive den efterhånden faldefærdige og forsømte bygning ned.
Samlingerne rummer desuden lokalhistorisk materiale, som belyser Hørsholms by- og erhvervsudvikling.
Museet modtager efter aftale selskaber uden for almindelig åbningstid.

Sdr. Jagtvej 2
2970 Hørsholm
Tlf. 45 86 07 11

www.hoersholmmuseum.dk

Helsinge -Gilleleje Lokal Arkiv

Helsinge -Gilleleje Lokal Arkiv har til huse i Kulturhuset. Her er lokale arkivalier som dokumenter, billeder, kort og lydbånd fra virksomheder, foreninger, privatpersoner og kommune tilgængelige for publikum. Videre kan der søges i statslige kopiarkivalier og lokalhistoriske databaser. Arkivet har læsesal med kulturhistorisk bogsamling, læseapparat og computer.

Åbent:

Onsdag kl.10 -18

Skolegade 43
3200 Helsinge
Tlf. 48 79 79 00

www.holbo.dk

Laugø Smedje

Der har i mere end halvanden end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan endda spores tilbage til 1600-tallet i byen.
Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, hvor at sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk. Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, således at kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.
Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge kommune købte smedjen af enken. Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.

Laugø Byvej 2, Laugø
3200 Helsinge
Tlf. 48 30 16 31

www.hhkc.dk

Ramløse Mølle

Arbejdende hollandsk mølle hvor man maler korn til mel uden kemiske tilsætningsstoffer. Forskellige produktionsformer vises og sammenhængen mellem møllen og landbruget belyses.

Møllelodden 4, Ramløse
3200 Helsinge
Tlf. 48 30 16 31

http://www.hhkc.dk/museer/ramloese-moelle

Frederiksværk Brandværnsmuseum

På den gamle brandstation findes "sprøjter" i alle afskygninger; Hånd-
trukne, hestetrukne og motoriserede. En lille "perle" er den gl. Ford A fra 1931.
Kørestole adgang.

Vognmandsgade 5
3300 Frederiksværk
Tlf. 22 19 60 10

Æbelholt Klostermuseum (gratis fredag)

Museum ved ruinerne af Nordens største Augustinerkloster

Middelalderens ruiner
Fem kilometer vest for Hillerød rejste Nordens største Augustinerkloster sig efter år 1175. Den legendariske Sankt Vilhelm opbyggede et kloster, der både fungerede som præsteskole, herberg for fattige og ikke mindst som hospital for områdets syge og svage. Efter reformationen blev klostret revet ned - men det er muligt at gå på opdagelse i dets ruiner i dag.

Åbningstid:

1. maj - 31. oktober: tirsdag - søndag kl. 11-16. Mandag lukket

Æbelholt 4 (ved Isterødvejen)
3400 Hillerød
Tlf. 48 24 34 48

www.folkemuseet.dk

Bymuseet & Grafisk Museum (gratis fredag)

Museum med udsigt
På den naturskønne jægerbakke i Hillerøds slotshave ligger byens museum. Jægerbakken er et af de steder i byen, man har den bedste udsigt til Frederiksborg Slot. Her har mange malere stået, når de skulle skildre Christian 4.s renæssanceslot – og netop slottet er udgangspunktet for historien på Bymuseet i Hillerød.
En by bliver til

Byen Hillerød opstod omkring Frederiksborg Slot fra midten af 1500-tallet. I 1560 blev den lille middelalderlandsby til en kongeby, og efterhånden som slottet rejste sig, voksede byens håndværk og handel. På museet kan du følge historien om byens udvikling helt frem til i dag.
Tidens gade

En del af udstillingen på museet hedder ”Tidens Gade”. Her kan man gå en 100 år lang tur i Hillerød. På vejen kan man besøge karakteristiske værksteder fra perioden – og man kan gå i butikker, besøge byens skole, den gamle legetøjsbutik eller tage forbi en af byens dagligstuer.
Grafisk Museum

I kælderen på museet ligger Grafisk Museum. Her kan man møde typograferne, der gerne fortæller om deres fag, og man kan se hånd- og maskinsætteri i arbejde. Trykkeriet er bemandet hver onsdag.
Julemarked

Hvert år i den første weekend i december afholder Bymuseet julemarked som i gamle dage. Museet fyldes op af små hyggelige boder med naturpynt, marcipangrise, hjemmelavede honningkager, julehjerter, klippeark, garnnisser og julegodter. Julemor spinder garn på den gamle rok, og julehyggen oser ud af de gamle butikker. Besøg fx købmanden, og nyd alle farverne og duften af gran. Den gamle grammofon spiller julemusik, og der er julehistorier for børn og barnlige sjæle.

Helsingørsgade 65
3400 Hillerød

www.folkemuseet.dk

Folkemuseet (gratis fredag)

Museum for det centrale Nordøstsjælland

Museum i et elværk
El, vand og varme er ikke længere i fokus på Hillerøds gamle elværk. I dag huser den smukke højloftede turbinehal en central del af Folkemuseet. I det nyindrettede museum vises skiftende særudstillinger, som hver især sætter fokus på kultur, kunst og historie i Nordøstsjælland. 
Historier om Nordsjælland
Viden om det centrale og vestlige Nordøstsjælland er i centrum på Folkemuseet, som er det statsanerkendte museum for Hillerød og Allerød kommuner. Desuden er museet aktiv i Frederiksværk-Hundested Kommune, hvor museet arbejder sammen med Industrimuseet i Frederiksværk. Folkemuseet udfører alle arkæologiske udgravninger i de pågældende kommuner, og interesserede er meget velkomne til at besøge udgravningerne. 

Frederiksgade 11
3400 Hillerød
Tlf. 48 24 34 48

www.folkemuseet.dk

Furesø Museer

Museum for Furesø Kommunes lokalhistorie fra oldtiden til i dag

Historiske huse
På Furesø Museer kan man gå på opdagelse i historier om kunstnernes feriested, en sognefogeds liv, et særligt trykkeri og en helt aktuel historie. Furesø Museer består af fire historiske huse: Mosegaarden, Ellegården, Farumvejgård og Cornelen. Et besøg i husene giver indblik i Furesø Kommunes lokalhistorie fra oldtiden til i dag. 

Åbningstid:

tirsdag - fredag kl. 11-16. Søndag kl. 13-16. Museerne har lukket alle søndage i juli.


Kulturhuset
Stavnsholtvej 3
3520 Farum
Tlf. 72 35 61 00

www.furesoemuseer.dk

KMjK af 1976

Oplev admiral Andreas du Plessis de Richelieus Kjøbenhavn-Slangerup Banen A/S i model. Jernbanen åbnede i 1906 og udgik fra Lygten Station i København og via Bagsværd, Farum og Lynge til Slangerup.
Farum Model Jernbane Klub af 1976 har denne jernbanes historie og udvikling som tema. Man har en dynamisk opbygning af et meget stort modelanlæg med kørende tog fra forskellige tidsepoker. Der drives logistiske studier over de originale tjenstekøreplaner og klubben har en pæn samling museale genstande og billeder fra jernbanen.
Selve modelbaneanlægget er i størrelse HO (1:87), to-skinne jævnstrøm, 12 volt digital system LENZ. Særligt fokus på tidsepoke 2, nærmere betegnet i 1930 érne.
Besøg aftales i forvejen!

Farum Kulturhus
Stavnsholtvej 3
3520 Farum
Tlf. 44 99 38 55

http://users.cybercity.dk/~nmb16378/

Den Gamle Smedje

Bygningerne er opført 1808 efter en større bybrand. Et anderledes museum, hvor et besøg i smedjen er en helt enestående mulighed for at opleve en bysmedje fra begyndelsen af 1900-tallet, der står fuldstændig, som da den sidste smed i 1988 lagde hammeren. Her er (næsten) ingen "røde snore", her kan man røre tingene! - Ofte har vi iøvrigt ild i essen og fortæller om smedehåndværket og "om gamle dage".
I stuehuset er der udstillinger fra de lokalhistoriske samlinger i Slangerup; herunder en "borgerstue", som i tid passer til smedjen - og så selvfølgelig det charmerende gamle og skæve køkken, hvor "Madam Blaa" undertiden stadig holdes lun med kaffe & Rich's.
Også haven er et besøg værd - den er noget vildtvoksende; men et dejligt roligt sted midt i byen.

Kongensgade 23
3550 Slangerup
Tlf. +45 47 35 23 72

www.slangeruphistoriskforening.dk

Frederikssund Vikingeboplads

Frederikssund Vikingeboplads er et Frilandsmuseum, hvortil der normalt ikke opkræves entre af de besøgende.

Til gengæld er der heller ikke ansat permanente omvisere eller kustoder. Kyndig rundvisning kan dog bestilles på Frederikssund Turistbureau.
Hele anlægget stilles under publikums beskyttelse, og vi beder om, at man behandler bopladsen forsigtigt og nænsomt.
På vikingebopladsen er opført fem grubehuse, d.v.s. små halvt nedgravede huse, der har fungeret som værksteder og i visse tilfælde også som midlertidig bolig.
Fælles for alle grubehusene er det forsænkede gulvniveau (gruben) og det, at taget har været båret af to kraftige stolper, der har været anbragt over for hinanden i kanten af gruben.
Når arkæologerne finder sporene efter grubehuse i dag, ja så er det som oftest kun den nedgravede grube og sporene efter to kraftige tagbærende stolper, der er tilbage. I heldige tilfælde kan man dog også finde spor, der viser, hvorledes væggene har været konstrueret, f.eks. af planker eller pileflet med lerklining.
Overbygningen derimod kender vi intet til, og der er her, arkitekter med speciale i rekonstruktion af oldtidsbygninger kommer ind i billedet. For rekonstruktionstegningerne til vikingebopladsens huse har arkitekt Holger Schmidt fungeret som konsulent. Det vi har forsøgt at vise med de fem grubehuse, er de variationer, der findes i husenes grundplan, der kan være rund, oval eller firkantet.

Ved praktiske forsøg vil tiden vise, om nogen af de rekonstruerede huse viser sig at have uhensigtsmæssige konstruktionstræk, og de erfaringer vi gør os på dette punkt vil være værdi-fulde, når næste generation af grubehuse skal opføres.
Grubehus 1 har sit udgangspunkt i hustomt fra sen vikingetid, der er udgravet I 1986 ved Tvedmosegård på Stevns. Huset er nedgravet 1 m. Væggene består af meget brede bulplanker af 4 cm tykkelse. Alt tømmer er udflækket og tilhugget egetømmer og den grove konstruktion Er på indersiden delvis dækket af ler. I Husets nordvesthjørne er der opbygget en 60 x 80 cm stor røgovn med en lerkappe.
Grubehus 2 har sit udgangspunkt i et hus fra tidligere vikingetid, der er udgravet I 1994 på Vestby Mark ved Selsø. Huset er nedgravet 50 cm. Væggene består af et spinkelt fletværk. Udvendigt beskyttes væggene af opstablet Græstørv og den fra gruben opgravede jord.

Grubehus 3 har sit udgangspunkt i hustomt, vistnok fra tidlig vikingetid, der er udgravet I 1995 på Vestby Mark ved Selsø. Huset har oval form, måler 270 x 310 cm. Taget er båret af en rygås og 2 suler med et rundt tværsnit placeret frit inde i bygningen. I væggens vestlige punkt er opstillet en ekstra stolpe (sule). Ved denne stolte er opsat en revledør.
Grubehus 4 har sit udgangspunkt i hustomt udgravet på Vestby Mark ved Selsø. Væggene består af et spinkelt fletværk, som er lerklinet. Ved den østre sule er opsat en 3 x 80 x 115 cm stor revledør. Huset er stråtækt og med tang på rygåsen.
Grubehus 5 har sit udgangspunkt i hustomt fra sen vikingetid, der er udgravet på Vestby Mark ved Selsø. Væggene består af lerklinet fletværk. Huset er ca. 12 m2. På østsiden er en smal dør tæt ved hushjørnet, og nedgangens sider er forstærket med fletværk. I husets sydøsthjørne et et ildsted i form af en røgovn.


Kalvøvej
3600 Frederikssund

www.vikingespil.dk

Esrum Kloster

Det mægtigste kloster.

Oplev det gamle cistercienserkloster fra 1151, der åbnede som museum og kultursted for knap 10 år siden. Klosteret ligger midt i Kongernes Nordsjælland ved Esrum Sø. Gennem middelalderen blev klosteret det mægtigste og mest indflydelsesrige i Norden, og Esrum Kloster var det skandinaviske knudepunkt i cisterciensernes fælleseuropæiske netværk af klostre.
Et strejf af Paradis At skabe et paradis på jord. Det var tanken bag middelalderens klosterliv. Cisterciensermunkene ville efterligne englenes liv, og det skete bedst fjernt fra menneskers færden. Endnu i dag ligger Esrum Kloster smukt i et uberørt landskab med enge og skove. Som et strejf af Paradis, stadig med mulighed for ro og fordybelse, men tilføjet nutidens ønske om oplevelse med vekslende udstillinger og et alsidigt kulturprogram, der blandt andet byder på det årlige riddermarked, børneaktiviteter, foredrag og koncerte.
Lægeurter og klosterkælder Der er noget for enhver smag på Esrum Kloster. I klosterbygningen findes den permanente udstilling ”Cistercienserne på Esrum Kloster” samt skiftende særudstillinger. I klosterhaven kan man finde et stort udvalg af middelalderens lægeurter, og nede under jorden danner den smukt hvælvede klosterkælder en fuldendt ramme om Caféen Broder Rus' Kælder.

Esrum Kloster
Klostergade 11, Esrum
3230 Græsted
Telefon: + 45 48 36 04 00

www.esrum.dk

Karen Blixen Museet

Karen Blixens hjem og museum.

Karen Blixens fødehjem Karen Blixen (1885-1962) er en af Danmarks betydeligste forfattere med et stærkt internationalt perspektiv. Besøg hendes fødehjem Rungstedlund, der ligger overfor Rungsted Strand. Her flyttede Karen Blixen tilbage til, da hun i 1931 vendte hjem til Danmark efter i 17 år at have drevet en kaffefarm i Kenya. Her boede hun til sin død i 1962, og her skrev hun alle sine verdensberømte fortællinger som fx ”Syv fantastiske fortællinger”, ”Den afrikanske farm” og ”Babettes gæstebud”.
Blomsterhave og fuglereservat Rungstedlund ligger idyllisk ned til Øresund, og bag de hvidkalkede bygninger strækker sig en stor have med blomster og en park. Parken er altid åben for besøgende og inviterer til en lille gåtur, hvor du kan nyde fuglenes sang. Efter Karen Blixens ønske er parken i dag et fredet fuglereservat. Her kan både fugle og folk fra byen nyde den smukke natur, kysse på de mange bænke eller du kan, ligesom digteren Johannes Ewald, blive inspireret til at skrive poesi. Ved foden af ”Ewalds høj”, under et stort bøgetræ, kan du se Karen Blixens enkle grav. Blixens blomsterbuketter En tur over de knirkende gulvbrædder fører dig gennem de mange flotte stuer, indrettet som de så ud, da Karen Blixen boede i dem. På borde, kister og kommoder står der året rundt imponerende flotte buketter med friske blomster. Karen Blixen var en ferm blomsterbinder, og buketterne er bundet efter inspiration fra hendes blomsterarrangementer.
Udstillinger og oplæsninger
Siden Karen Blixen Museet for første gang slog dørene op i 1991 har næsten 1.000.000 mennesker besøgt stedet. Udover det private hjem byder museet på dokumentarudstilling om Karen Blixens liv og værk, galleri med Karen Blixens mange tegninger og malerier, film, skiftende særudstillinger, oplæsninger og andre arrangementer.

Karen Blixen Museet
Rungsted Strandvej 111
2960 Rungsted Kyst
Telefon: +45 48 36 04 00

www.blixen.dk

Skibshallerne

Tjære og atmosfære.

Fiskeri, gamle træbåde og et liv ved vandet er omdrejningspunktet i Skibshallerne i den gamle fiskerby Gilleleje. Med strandsand på gulvet, fiskerbåde, redskaber og modeller fortælles den spændende historie om de nordsjællandske fiskeres farefulde liv gennem mere end 500 år. Hallernes unikke atmosfære med tjære og saltvand gør besøget til en særlig oplevelse. Gillelejes guldalder Fiskeriet i Gilleleje havde sin guldalderperiode i 1500-tallet, hvor byen, som fiskerleje, blev det største i Nordsjælland. Efter en tilbagegangsperiode fik udviklingen fat i byen igen i 1700-tallet. På Nakkehoved blev to kulfyr bygget, og planer om etablering af moler blev introduceret. Fra 1962 – 1972 blev det havneanlæg til fiskeri, vi kender i dag, skabt. I dag er Gilleleje Havn Sjællands største fiskerihavn.
Mellem Hundested og Helsingør I Skibshallerne bliver du hensat til en verden i fiskeriets tegn. Gennem udstillingens udførlige tekst får du mange historier om fiskernes liv i fiskerlejerne mellem Hundested og Helsingør. Det er historien om sæsonfiskeriet efter sild, om helårsfiskeri efter torsk og om egnens mange fiskere, som ofte havde et lille husdyrbrug, og måske lidt kornavl, som supplement for at klare dagen og vejen.
Flere historier Du kan med lethed udvide dit besøg i Skibshallerne og få flere historier om fiskernes by. Lige foran hallerne ligger det gamle fiskerhus, hvor du kan kigge ind og få et indtryk af, hvordan livet blev levet i en fiskerfamilie i slutningen af 1800-tallet. Følger du Fyrvejen kommer du op til de to fyr på Nakkehoved. Her kan du fordybe dig i fyrenes historie på Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved – og så er udsigten altid køreturen værd.

Åbningstider:
16. juni - 17. august: Alle dage 13.00 - 16.00, tirsdag lukket.
15. oktober - 21. oktober: Alle dage 13.00 - 16.00, tirsdag lukket.
Udenfor sæsonen: efter aftale med Gilleleje Museum.

Entré:
Voksne: 25 kr., børn og unge under 18 år: gratis.

Skibshallerne
Hovedgaden 49
3250 Gilleleje
Telefon: +45 48 30 16 31

Nivaagaards Malerisamling

Kunstmuseum med ældre udenlandsk billedkunst fra renæssancen og barokken samt den danske guldalder

Nivaagaards Malerisamling er stiftet af godsejer Johannes Hage (1842-1923), der i 1908 overdrog sin private kunstsamling til offentligheden som en selvejende institution. Museet er beliggende i en stor romantisk have med gamle smukke træer og mange forskellige rhododendron. Haven er omgivet af marker og enge og mod øst Sundet. På museet kan man opleve fremragende kunstværker fra den italienske og nordeuropæiske renæssance, den nederlandske barok og den danske guldalder. Endvidere viser museet to-tre årlige særudstillinger, ofte af nyere eller moderne kunst. Renæssance og barok Renæssancen er repræsenteret ved en række italienske kunstnere, blandt andet Giovanni Bellini, Cima da Conegliano, Lorenzo Lotto, Bernardino Luini og Sofonisba Anguissola. Fra nordligere breddegrader kan man finde værker af Lucas Cranach og Pieter Breughel den yngre. Museet har tillige en fin samling landskabsmalerier fra den nederlandske barok af Jan van Goyen, Salomon Ruysdael, Aert van der Neer og Jacob van Ruisdael. En af Malerisamlingens perler er desuden et landskabsmaleri af franskmanden Claude Lorrain. En anden velrepræsenteret genre er portrætkunsten, der tæller portrætter af Anton van Dyck, Rembrandt og Cornelis de Vos. Dansk Guldalder Samlingen af dansk guldalderkunst består af en række fine værker af periodens bedste malere.

Åbningstider:
tirsdag - fredag: kl. 12-16. Weekend og helligdage: kl. 11-17. Mandag lukket.
Museet er lukket på hverdage i december og januar,
men åbent lørdag, søndag og helligdage.

Entré:
Voksne: 50 kr. (ved særudstilling: 60 kr.).
Pensionister og grupper på mindst 10 pers.: 40 kr. (ved særudstilling: 50 kr.)
Studerende: 25 kr. (ved særudstilling: 30 kr.). Børn og unge under 18 år: gratis.

Nivaagaards Malerisamling
Gl. Strandvej 2
2990 Nivå
Telefon: +45 49 14 10 17

www.nivaagaard.dk

Helsingør Bymuseum

Munke, renæssanceadel og fattiglemmer: Kulturhistorisk museum for Helsingør.

Et historisk hus I det gamle Karmeliterhus – et enestående gammelt købstadshus, ligger Helsingør Bymuseum. Hvis vægge i det gamle hus havde ører, ville de kunne fortælle mange sjove anekdoter og spændende fortællinger om Helsingørs historie. Den ældste del af bygningen blev opført som sygehus for søfolk af karmelitermunkene i 1520. Senere forvandlede søhelten og lensmanden Herluf Trolle huset til en pragtfuld renæssancebolig. På første sal findes stadig den enestående renæssancefestsal, som Herluf Trolle og Birgitte Gøye i sin tid inviterede deres gæster til fest i. Museumsbygningens vestfløj, der kom til i 1590, har været brugt til fattighus i 270 år. Herefter blev der indrettet bibliotek i lokalerne, indtil Helsingør Bymuseum rykkede ind i 1973. På tur i mini-Helsingør I underetagen findes en model af Helsingør i størrelsesforholdet 1:300. Modellen viser ned i mindste detalje Helsingør, som byen så ud i 1801. Her bliver du, mens stemmen i de tilhørende høretelefoner fortæller byens historie, ført rundt af en lampe, der i bedste Ole-opfinder-stil viser vej i minibyens gader. Du kan også se dele af det nedlagte Svaneapotek og af Helsingørs Sygehospital. Museets arkæologer tilbyder et spændende kig ned i Helsingørs undergrund, når de løbende udstiller nye interessante genstande fra deres udgravninger. Adelig festsal og fattighus Ikke mindst fortæller Herluf Trolle og Birgitte Gøyes fantastiske renæssancefestsal om tidernes modsætningsfyldte omskiftelighed. Rummet har - paradoksalt nok - både fungeret som statelig festsal i Herluf Trolle og Birgitte Gøyes adelsbolig og senere fungeret som en del af byens fattighus i næsten tre århundreder. Middelalderby og munkekloster Ikke kun den charmerede museumsbygning, men også de idylliske historiske omgivelser, skaber de perfekte rammer for en udflugt ind i historien. Helsingør by er kendetegnet ved de mange smukke historiske bygninger og gader, med oprindelse helt tilbage i den sene middelalder. Karmelitterklosteret, som museumsbygningen er en del af, står desuden som det mest velbevarede klosteranlæg i Norden. Klosterkirken - nu Sct. Mariæ Kirke, der ligger lige ved siden af museet - er også et besøg værd med sine nyrestaurerede kalkmalerier og orglet, der stort set ser ud, som det gjorde i 1660’erne.

Åbningstider:
Tirsdag - fredag 12-16. Lørdag 10-14. Søndag 12-16. Mandag lukket.

Entré:
Voksne 20 kr. Børn under 18 år gratis. Pensionister 10 kr.

Helsingør Bymuseum
Karmeliterhuset
Sct. Anna Gade 36
3000 Helsingør
Telefon: +45 49 28 18 00

www.museerne.helsingor.dk

Finn Juhls hus

Et unikt hus fra den danske møbelkunst guldalder.

Enestående dansk modernisme I Charlottenlund ved Ordrupgaards grønne park ligger bygnings- og møbelarkitekten Finn Juhls hus fra 1942. Finn Juhl tegnede og indrettede selv sit hjem, der står møbleret med hans eget møbeldesign, privat inventar og kunst, og som vil få enhver funkis freak til at gispe begejstret efter vejret. Poeten og høvdingen Huset er i dag et enestående eksempel på dansk modernisme inden for arkitektur, møbeldesign og billedkunst. I den smukke stue ved pejsen kan man se Finn Juhls måske mest berømte møbel – den hvide sofa ”Poeten”, der har fået det særlige navn efter sin medvirken i filmen Poeten og Lillemor. Overfor sofaen står en anden dyr kendis – den såkaldte ”Høvdingestol”. I dens lækre brune læder har ingen mindre end Frederik 10 og Jens Otto Kragh gennem tiden hvilet benene. Et helt hjem i balance Intet er overladt til tilfældighederne i Finn Juhls hus, der er fyldt med klassikere og kunst. Som man kan læse ud af arkitektens lille bog ”Hjemmets Indretning”, mente Finn Juhl, at design og kunst var med til at skabe et hjem og tilføre det balance og helhed. Ideerne førte han ud i praksis, og indrettede sig med værker af danske malere som Egill Jacobsen, Vilhelm Lundstrøm og Richard Mortensen og med skulpturer af Erik Thommesen og Sonja Ferlov Mancoba. Banebrydende arkitekt Finn Juhl var en banebrydende skikkelse inden for dansk møbelkunst. Han nåede sin karrieres højdepunkt midt i den danske møbelkunsts guldalder, Danish Modern, der varede fra 1930’erne til slutningen af 1960’erne. Sammen med stjernenavne som Hans Wegner, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Kaare Klint, Mogens Koch og Børge Mogensen revolutionerede Finn Juhl sin samtids møbeldesign og satte Danmark på verdenskortet. International superstar Men Finn Juhl skilte sig markant ud fra tidens andre frontfigurer. Han ville tegne brugbare møbler, men med vægt på kunst og æstetisk. I 1940’erne og 1950’erne skabte han en helt ny type møbler med et ganske særligt organisk og skulpturelt formsprog. Møblerne vakte begejstring i udlandet, og Finn Juhl fik det største internationale gennembrud blandt samtidens danske møbelarkitekter – med udstillinger på blandt andet Museum of Modern Art i New York.


Åbningstider:
Weekend og helligdage kl. 11-17.

Entré:
Til Ordrupgaard og Finn Juhls hus: Voksne 70 kr.
Børn under 18 gratis, studerende og pensionister 55 kr.

Finn Juhls hus
Kratvænget 15
2920 Charlottenlund
Telefon: +45 39 64 11 83

www.ordrupgaard.dk

Ordrupgaard

Kunstmuseum med fokus på fransk impressionisme og dansk guldalder.

Renoir og Ring I smukke omgivelser nord for København ligger kunstmuseet Ordrupgaard. Her kan man opleve en af Nordeuropas fineste samlinger af fransk impressionisme, udsøgte værker af danske guldaldermalere, nyskabende arkitektur og skiftende særudstillinger. Museum for fransk impressionisme Ordrupgaards samling af franske malerier rummer værker af de mest markante kunstnere fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Impressionismen er i fokus, men også kunstnere i perioderne rundt om impressionismen er repræsenteret. Oplev blandt andet Degas, Renoir, Monet, Pissarro og Sisley samt kunstnere som Delacroix, Corot, Gauguin og Matisse. Et dansk perspektiv I museets fine sale kan man føje et dansk perspektiv til turen rundt i kunsten fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Museet præsenterer værker af blandt andre Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring og Theodor Philipsen - og også danske guldaldermalere som Eckersberg, Købke, Lundbye, Skovgaard og Marstrand er en del af den permanente udstilling. Passion for kunst Publikum har kunnet opleve kunst på Ordrupgaard siden 1918. Den passionerede kunstsamler og forsikringsdirektør Wilhelm Hansen opførte en herskabsbolig med eget galleri, hvor hans kunstsamling blev vist frem én dag om ugen. Ordrupgaard og samlingen blev testamenteret til den danske stat og åbnede som kunstmuseum i 1953. Udfordrende arkitektur I august 2005 indviede Ordrupgaard en ny tilbygning til det oprindelige museum. Tilbygningen er tegnet af den internationalt anerkendte, irakiske arkitekt Zaha Hadid og huser museets særudstillinger, en del af den permanente samling og museets foyer og café. Bygningens sorte beton i organiske former ligger som en harmonisk kontrast til det gamle museum og har fordoblet museets samlede udstillingsareal. Museet ligger i en smuk park nær Dyrehaven og rummer - foruden samlingen og udstillinger - en café og en mindre museumsbutik med et udvalg af kunstbøger, kunstplakater og gaveartikler.

Åbningstider:
Tirsdag, torsdag,fredag kl. 13-17, onsdag (i perioden 4.9.09-3.1.10) 13-19.
Weekend og helligdage kl. 11-17.
Mandag lukket.

Entré:
Voksne: 70 kr., børn under 18 gratis, pensionister og studerende: 55 kr.
Grupper på min. 10 personer: 60 kr.
Medlemmer af Impressionistklubben: gratis.

Ordrupgaard
Vilvordevej 110
2920 Charlottenlund
Telefon: +45 39 64 11 83

www.ordrupgaard.dk

Flynderupgård Museet og Frilandskulturcentret

Historisk landbrug i 1920’erne og 1930’erne og fiskeri ved Øresund.

Lystgård og prydhave Ved udkanten af den smukke Egebæksvang Skov ikke langt fra Øresund i Espergærde ligger Flynderupgård. Lystgården, der blev bygget i 1830’erne, har i tidens løb undergået en del forandringer, men ser i dag stort set ud i som i 1920’erne. Bag den statelige hovedbygning ligger den smukke prydhave med plæner, buksbom, lavendler og rosenbede. Midt ned gennem haven går en sti til den kunstigt anlagte sø, hvor en bro fører over til en lille ø i Egebæksvang Skov. Skulpturstien Udover rosenbedene byder Flynderupgårds have også på kunstoplevelser. På den såkaldte ”skulptursti” kan man se stenskulpturer skabt af billedhuggeren Karl Otto Johansen, der i sin tid var medlem af kunstnersammenslutningen Corner. Købmandsbutik og fiskerstue I Flynderupgårds hovedbygning kan du opleve den gamle købmandsbutik, bondestuen og se de skiftende særudstillinger. Et besøg i sidebygningerne bringer dig ind i den gamle skolestue eller på besøg i en ægte fiskerstue. Her kan du se museets store samling af snekkerstenjoller, garn og fiskeredskaber, der vidner om en tid med et livligt fiskeri langs Øresundskysten. Levende landbrug De gamle stalde, høstmaskinerne og landbrugsredskaberne står ikke støvede hen på Flynderupgård. Museet driver nemlig et historisk landbrug og deltager i bevarelsen af gamle danske husdyrracer. I staldene og på markerne kan du se køer af racen Rød Dansk Malkerace og Jydske heste. Hønsegården vrimler med kaglende Hvide Italienere og Dansk hvidbrystede Landænder, fårene bræger på marken, mens de såkaldte bacongrise med krølle på halen grynter i grisestien. Historisk mad Til Flynderupgård Museet hører også en nyttehave, hvor der dyrkes frugt og grønt. Nyttehaven søger for råvarer til gårdens spisehus ”Folkestuen”, der serverer mad, som det blev lavet på landet i 1920’erne og 1930’erne. Her kan man hver uge spise sig mæt i gamle retter som skipperlabskovs, sulevælling, ærtegrød med flæsk eller forloren hare. Og ingen middag uden dagens grød, der ligesom fedtemadder med salt og frikadeller er en fast del af spisekortet. Museet byder året rundt på arrangementer for børn og voksne. Hold øje med aktuelle aktiviteter.

Åbningstider:
Tirsdag – søndag kl. 12–16. Mandag lukket.

Entré:
Voksne 20 kr. Pensionister 10 kr. Børn under 18 år gratis.

Flynderupgård Museet og Frilandskulturcentret
Agnetevej 9
3060 Espergærde
Telefon: +45 49 28 19 00

www.fkfv.dk

Gilleleje Museum

Gilleleje Museum - Historisk museum om Gilleleje og omegn.

En fiskerbys historie Den gamle fiskerby Gilleje ligger nordligst i Øresund med hyggelige huse, en aktiv fiskerihavn og en evig duft af hav. I Pyramiden på Vesterbrogade 56 har Gilleleje Museum til huse. Her fortælles historien om livet på egnen fra istiden frem til i dag. Fisk og flugt Historien om Gilleleje er historien om det gamle fiskerlejes udvikling til moderne handelsby – og det er blandt andet historien om en vikingeskat fra Ramløse, et badepensionat, en badeskofabrik, en barbersalon og både, der fragtede danske jøder til Sverige i oktober 1943. Redningsaktionen Historien om redningsaktionen under anden verdenskrig har gjort Gilleleje til en vigtig by på landkortet. Fiskerne i byen hjalp jøderne med at komme i sikkerhed i Sverige under krigen, og på den måde undgik mange jøder at ende i en koncentrationslejr. Udenfor museet kan du se en båd som dem, der sejlede jøderne over Øresund, og du kan i museet få et kig ind på byens kirkeloft, hvor 80 jøder blev fundet og taget til fange. Handelsbyen I udstillingen, der handler om Gilleleje i det 20. århundrede, er Gillelejes gamle handelscentrum genskabt med interiører fra en skomagerbutik, en manufakturhandler, en isenkræmmer, en barbersalon og en skolestue. Også Gilleleje Hotel og Badepensionat er med i udstillingen, og der er dermed mulighed for at få et indblik i sommerturisternes betydning for området. En del af den historie fortælles også på museets græsplane, hvor du kan kigge ind i det 9,9 kvadratmeter store sommerhus, som blev brugt, når en familie med børn skulle slappe af i 1954.

Åbningstider:
3. januar - 31. maj og 1. september - 16. december: onsdag - fredag 13-16, lørdag: 10-14. 1. juni - 31. august:
Alle dage 13 -16, lukket tirsdag.
Alle dage i efterårsferien (uge 42) 13-16.

Entré:
Voksne: 25 kr., børn og unge under 18 år: gratis

Gilleleje Museum
Vesterbrogade 56
3250 Gilleleje
Telefon: +45 48 30 16 31

www.gillelejemuseum.dk

J.F. Willumsens Museum

Museum for Jens Ferdinand Willumsens kunst, arkiv og bøger.

Smukke omgivelser Ved indsejlingen til Roskilde Fjord ligger det smukke J.F. Willumsens Museum i Frederikssund. Museet blev tegnet af arkitekt Tyge Hvass og åbnede i 1957, efter Willumsen i 1947 skænkede den danske stat hele sin samling af egne værker, sin private kunstsamling og sit store arkiv med fotografier, bøger, breve, dagbøger og notater. Placeringen af museet på skråningerne ned mod fjorden var et krav fra Willumsen, hvis slægtninge engang ejede jorden i området. Visionær og original Inde på museet kan du gå på opdagelse i Willumsens malerier, tegninger, grafik, keramik, skulpturer, fotografier og arkitektur. Willumsen afprøvede og arbejdede med mange forskellige medier, og inspireret af tidens førende kunstneriske retninger, heriblandt symbolismen, fauvismen og ekspressionismen, udviklede Willumsen sin egen visionære og originale stil. Således er malerierne Badende børn og En bjergbestigerske blevet ikoner for dansk kunst fra perioden omkring 1900-tallets begyndelse. 70 års kunstnerisk karriere J.F. Willumsen (1863-1958) voksede op i København, hvor han gik på Teknisk Skole og siden Kunstakademiet. I 1885 afsluttede han sin uddannelse på Kunstnernes Studieskole hos blandt andre P.S. Krøyer. Allerede som ung blev han anset som en kontroversiel og banebrydende skikkelse i dansk kunst, og denne position holdt han gennem sin 70 år lange kunstneriske karriere. På museet kan du følge Willumsens udvikling og få indblik i de mangeartede kunstneriske problemstillinger, han arbejdede med. Juniormuseum, magasiner og særudstillinger En stor ny tilbygning, tegnet af Theo Bjerg, har tredoblet arealet af museet. Derfor kan du i dag blive klogere på Willumsens livsværk i hele ni udstillingsrum, et juniormuseum, åbne magasiner, skiftende særudstillinger og Willumsens egen kunstsamling, kaldet Gamle Samling, der omfatter kunst fra flere verdensdele.

Åbningstider:
Museet har åbent tirsdag – søndag kl. 10–17, mandag lukket.

Entré:
Voksen: 40 kr., børn: gratis, studerende og pensionister: 30 kr.
Grupperabat: 30 kr. pr. person ved grupper over 10 personer.
Årskort: 70 kr.

J.F. Willumsens Museum
Jenriksvej 4
3600 Frederikssund
Telefon: +45 47 31 07 73

www.jfwillumsensmuseum.dk

Frederiksborg Slot

Renæssance, portrætter og meget mere.

Frederiksborg Slot og Det Nationalhistoriske Museum I Hillerød rejser Frederiksborg Slot sig over byens tage. Den overdådige renæssancebygning med de mange spir og tårne vidner om Danmarks status som indflydelsesrig stat i Nordeuropa. Slottet blev bygget af Christian 4. fra 1600 til 1620, og fra 1671 til 1840 fungerede det som ceremoniel ramme for salvingen af de enevældige konger og som Ridderkapel for Elefantordenen og Dannebrogsordenen. I 1859 brændte en væsentlig del af slottet, og efter rekonstruktionen blev bygningen ramme om et af hovedstadsregionens flotteste museer. Autentiske og rekonstruerede rum På Frederiksborg Slot kan man stadig finde rum, der fortæller historien om kongernes slot. Slotskapellet og Audienssalen overlevede branden, og de to pragtrum fra henholdsvis renæssancen og barokken hører i dag til blandt Danmarks fineste bevarede kongelige interiør. ”Rosen”, der fungerede som spisesal for Christian 4.s hoffolk, blev genskabt efter branden. Det samme blev Riddersalen og Kongens Bedekammer, og de tre rum bidrager derfor til historien om tiden før demokratiets indførelse i Danmark. Malerier, møbler og kunstindustri Da slottet blev rekonstrueret efter branden var bryggeren J.C. Jacobsen en af mændene bag projektet. Hans idé var, at et Frederiksborgmuseum skulle være med til at styrke den danske nationalfølelse i tiden efter tabet af hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Han ønskede, at de besøgende skulle opleve historien i en vandring gennem Danmarks historie, og han lagde derfor vægt på at indrette stuerne med møbler, malerier og kunstindustri. Historiske malerier J.C. Jacobsen bestilte desuden en række historiemalerier, som visualiserede store og kendte begivenheder i landets historie – blandt andet ”De sammensvorne ridder fra Finnerup Lade efter mordet på Erik Klipping” og ”Christian 4.s kroning”. Genren er blevet videreført helt op til i dag, hvilket Thomas Kluges ”Et kort ophold. Danske FN-soldater i Bosnien” fra 1998 er et eksempel på. Portrætsamlingen Frederiksborg Slot er også Danmarks nationale portrætgalleri. Museets ældste portrætter stammer fra slutningen af 1400-tallet, mens et af de nyeste forestiller komponisten Per Nørgård, og er malet af Henrik Have i 2003. Samlingen indeholder internationale topstykker som Pieter Isaasczs portræt af Christian 4., Jens Juels portrætter af kendte danskere i anden halvdel af 1700-tallet og Krøyers selvportræt. Museet råder desuden over en stor samling grafik og fotografier. Barokhave En tur på Frederiksborg Slot bør også gå ud i museets omkringliggende park. Parken, der blev etableret af Frederik 4., er et særegent eksempel på barok havekunst.

Åbningstider:
Museet har åbent alle dage. 15. mar. - okt. kl. 10-17, Nov. -14.mar. kl. 11-15.

Entré:
Voksne: 60 kr., børn (6-15 år): 15 kr.
Pensionister og studerende: 50 kr., familiebillet to voksne og tre børn: 120 kr.
Årskort: 200 kr.

Frederiksborg Slot
3400 Hillerød
Telefon: +45 48 26 04 39

www.frederiksborgmuseet.dk

Industrimuseet Frederiks Værk

Museum om Danmarks industrielle udvikling frem til i dag.

Industri og historie Et kobbervalseværk og en klejnsmed, vandmøller og dampkraft: Frederiksværk har det hele, og på byens industrimuseum fortælles historien om landets første og mest markante fabriksby – en historie, der sætter fokus på Danmarks industrielle udvikling fra 1700-tallet og frem til i dag. Fra vandmølle til stålvalseværk Historien om industriens udvikling i Frederiksværk udfolder sig i hele byen. Museet råder over flere steder, som hver især sætter spot på et kapitel i fortællingen om byens udvikling – fra etableringen af vandmøller i kanalen mellem Arresø og Roskilde Fjord i 1700-tallet til grundlæggelsen af Det Danske Stålvalseværk i sommeren 1940. Krudtværket Krudværket er en central del af Industrimuseet Frederiks Værk. På det helt enestående frilandsmuseum kan man gå på opdagelse i historien om et værk, der har produceret krudt til militære og civile formål igennem 200 år. I en række forskellige bygninger kan man se de gamle maskiner i funktion og få et indblik i krudtfremstillingens historie – og således erfare, at der var tale om en livsfarlig beskæftigelse for de ansatte. Knud Rasmussens Hus En tur til Industrimuseet Frederiks Værk kan også gå ud til det smukke skanseområde nord-øst for Hundested. Her ligger en af byens største attraktioner: Knud Rasmussen Hus. Huset er indrettet som mindestue for Danmarks berømte polarforsker, og her er rig mulighed for at blive klog på Knud Rasmussens videnskabelige ekspeditioner i Grønland.

Åbningstider:
Byarkivet og museets administration: tirsdag - fredag kl. 10-14.
Knud Rasmussens Hus: 7. april - 18. oktober samt efterårsferien uge 42, tirsdag - søndag kl. 11-16.
Krudtværket samt Arsenalet: 30. maj - 30. august samt efterårsferien uge 42, tirsdag - søndag kl. 11-16.

Entré:
Voksne: 40 kr. Børn og unge under 18 år: gratis.
Billetten gælder både for Knud Rasmussens Hus, Krudtværket og Arsenalet.


Industrimuseet Frederiks Værk
Jernbanegade 4
Telefon: +45 47 72 06 05
www.indmus.dk

Kronborg Slot

Kronborg Slot - Et storslået slot.

Hamlet og Holger Oplev både fantastisk natur og fascinerende danmarkshistorie på Kronborg Slot. I 2000 blev slottet optaget på UNESCO’s liste over verdensarvsmonumenter – en liste der også indbefatter Den Kinesiske Mur og pyramiderne i Ægypten. Slottet er et af Nordeuropas betydeligste renæssanceslotte, og er berømt verden over for at være skuepladsen for Shakespeares Hamlet. Herhjemme er slottet også kendt for at huse den danske sagnhelt, Holger Danske, der sidder og sover i slottets mørke kasematter. Kontrasternes slot Et besøg på Kronborg Slot byder både på storslået kongeslot med royale pragtgemakker og brutal militær fæstning med indkvartering for soldater i de underjordiske kasematter. Oplev de finurlige små detaljer i slotskirken, og lad kulden og uhyggen krybe dig op af ryggen i det underjordiske system af gange og rum. Mærk historiens vingesus, når du går rundt i den imponerende bygning, der gør det let at forestille sig, at Danmark engang var en betydelig militær magtfaktor i Nordeuropa. Fra befæstet borg til renæssanceslot Kronborg fik sit navn i 1577, men historien går helt tilbage til 1420’erne, hvor Erik af Pommern opførte den stærkt befæstede borg ”Krogen”. Under Frederik 2. blev ”Krogen” i 1574-1585 ombygget til et lyst renæssanceslot, der ikke havde sin mage noget sted i Europa. Du kan også finde spor efter Christian 4., der efter en ødelæggende brand i 1629 satte slottet i stand. Kronborg for børn For børnefamilier byder Kronborg på en lang række oplevelser. Udover de mange aktiviteter i skoleferier tilbyder slottet også masser af sjov for børn. Opgavehæftet ”Kronborg for børn” indeholder en lang række opgaver, som I kan løse på jeres vej gennem slottets sale. Byg jeres eget slot i legoklodser eller prøv at klatre rundt på en kæmpe model af Kronborg. Det levende slot Kronborg er ikke kun historie, det er også et slot i rivende udvikling. I løbet af de næste par år bliver Kronborgs forsvarsanlæg med de historiske bastioner og raveliner genskabt, og det forladte værftsområde foran fæstningsværket bliver omdannet til kulturområde. I dag bebos de gamle kasernebygninger af kunsthåndværkere, der byder indenfor i åbne værksteder og er med til at gøre Kronborg Slot ”levende”. Hver sommer kan du opleve teater i slotsgården og opera i det fri. Lige i nærheden Helsingør byder på endnu flere historiske perler: Besøg fx Helsingør Bymuseum, der både har været sygehus og renæssancebolig. I dag kan du høre historien om Helsingørs munke, renæssanceadel og fattiglemmer.

Åbningstider:
1. januar - 27. marts tirsdag-søndag kl 11-15 .
28. marts - 30. april tirsdag-søndag kl 11-16
1. maj - 30. september alle dage kl 10.30-17
1. - 31. oktober tirsdag-søndag kl 11-16
1. november - 31. december tirsdag-søndag kl 11–15
Kontakt for udvidede åbningstider.

Entré:
Voksne: 90 kr. Børn og unge under 18 år: 65 kr.
Børn 6 - 14 år. 25 kr.


Kronborg Slot
3000 Helsingør
Telefon: +45 49 21 30 78

www.kronborgslot.dk

Rudersdal Museer

Rudersdals historie og enestående gravfund.

Blandt gadekær, kirke og kro Lidt nord for København finder du det idylliske Søllerød. På en bakketop med udsigt over de nordsjællandske marker ligger Mothsgården ved siden af landsbykirken, kroen og det gamle gadekær. Det hvidkalkede bindingsværkshus er hovedsæde for Rudersdal Museer, der består af to udstillingssteder, et lokalhistorisk arkiv og en lokalhistorisk forening. Mothsgården Mothsgården er Rudersdal Museers hovedsæde. Her kan du gå på opdagelse i skiftende særudstillinger, der spænder fra kulturhistorie til internationalt design med rødder i lokalområdet. Den stråtækte udstillingsbygning lægger også vægge til en permanent udstilling om byerne langs Søllerøds Øresundskyst. Indenrigsministerens landsted Bygningen med tilhørende haveanlæg er et gammelt landsted opført omkring 1680, og bygherren Matthias Moth (1648-1719) var indenrigsminister under Christian 5.. Når du går rundt på de knirkende gulvbrædder træder du i flere kulturpersonligheders fodspor. De prominente gæster tæller blandt andre tegneren Storm P., maleren Albert Naur og den norske komponist Edvard Grieg. Bevæger du dig en tur rundt om huset, står du i den hyggeligste have, hvor du kan nyde din madpakke på bænk eller græsplæne. Vedbækfundene Tre kilometer fra Mothsgården finder du Vedbækfundene på Gl. Holtegård. De enestående fund blev udgravet af arkæologer i 1975 og består af grave fra jægerstenalderen. Gravene blev fundet i området omkring Vedbæk Maglemose og Strandvejskysten, og er udstillet præcis som arkæologerne fandt dem. Udover Vedbækfundene kan du gennem en række panoramaer opleve, hvordan arkæologer forestiller sig, at stenaldermennesket har levet. Bevæg dig gennem snoede stier gennem urskoven, og se hvordan plante- og dyreverdenen har set ud for 8000 år siden. Desuden har Rudersdal Museer et historisk arkiv, hvor du kan fordybe dig i lokalhistorien gennem personarkiver, aviser, kirkebøger og meget mere.

Åbningstider:
Mothsgården: tirsdag-søndag kl. 11-16, mandag lukket. Vedbækfundene: tirsdag-fredag kl. 12-16, lørdag-søndag kl.
12-17. Historisk arkiv: tirsdag-fredag kl. 12-16.

Entré:
Voksne: 20 kr., pensionister og studerende: 10 kr.
Børn under 18 år: gratis.
Billetten gælder både til Mothsgården og Vedbækfundene..


Rudersdal Museer
Søllerødvej 25
2840 Holte
Telefon: +45 45 80 20 46

www.rudersdalmuseer.dk

Tag med vikingerne til havs

Vikinger, bølgebrus og ægte vikingeskibe.

Med bølgernes brus i ørerne og duften af vådt træ i næsen er placeringen af Vikingeskibsmuseet helt ned til Roskilde Fjord et oplagt besøg for alle med vikingeblod i årene. Her mødes aktiviteter, historie, atmosfære og et smukt havnemiljø – og så kan du oven i købet tage med ud at sejle. Originale vikingeskibe Vikingeskibsmuseet breder sig over et stort område med oplevelser nok til en hel dag. I den imponerende store Vikingeskibshal kan du se fem originale vikingeskibe fra 1000-tallet, udgravet 20 km nord for Roskilde. De stammer alle fra et forsvarsværn mod fjendtlige flådeangreb mod Roskilde, som dengang var landets hovedstad. Med Havhingsten på togt Udenfor Vikingeskibshallen ligger Havhingsten fra Glendalough – et imponerende, rekonstrueret vikingeskib, som har været på et ægte togt: I 2007 sejlede Havhingsten ud fra Roskilde Fjord med kurs mod Dublin, og vendte året efter hjem igen efter en vellykket færd. På Vikingeskibsmuseet kan du se den dramatiske film om rejsen, og følge alle forberedelserne, læse om livet ombord og se resultaterne. Masser af aktiviteter året rundt I Museumshavnen ligger museets store samling af rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle nordiske både. Og de er ikke blot til pynt. I sejladssæsonen fra 1. maj til 30. september kan du gå ombord og opleve, hvordan det er at sejle et vikingeskib. I sommerhalvåret er der stor aktivitet på museet. Tunet, vikingernes mødested, er centrum for udendørs aktiviteter for både børn og voksne. Her viser specialister vikingernes håndværk, fx smedekunst, træskæring eller rebslagning, og du kan besøge smykke- og maleværkstedet. På Bådeværftet bliver der bygget både året rundt. Fra maj kan du følge rekonstruktionen af et vikingeskib i det åbne værksted. I Vikingeskibshallen ligger Anløbsbroen, hvor alle børn kan gå om bord i to modeller af vikingeskibe; et handelsskib fyldt med varer og et krigsskib udrustet til kamp. Her kan børnene også klæde sig ud som vikinger og lade fantasien løbe tilbage til vikingetiden.

Åbningstider:
Alle dage kl. 10-17. Sejladssæson 1. maj – 30. september.
Bådeværftet har åbent alle hverdag og fra 1. maj til 30. september også i weekenden.

Entré:
Voksne: Sommer 100 kr., vinter 60 kr. fra 1.10.2010: 70 kr.
Børn og unge under 18 år gratis adgang. Sejltur: Tillæg til entréen på 75 kr.


Rudersdal Museer
Vindeboder 12
4000 Roskilde
Telefon: +45 46 30 02 00

www.vikingeskibsmuseet.dk

Øresundsakvariet

Universitetets saltvandsakvarium for danske havdyr.

På Øresundsakvariet kan man opleve den fantastiske verden under havets overflade. Akvarierne og bassinerne er fyldt med danske havfisk og bunddyr. Især dem, der normalt svømmer rundt i Kattegat og Øresund. Øresundsakvariet ligger selvfølgelig tæt ved vandet - og på Nordhavnen i Helsingør. Rør ved dyrene På akvariet står to store røre-bassiner, hvor man kan lægge hånd på havets fisk og dyr, og fx mærke sømrokkernes næse eller stryge en fisk over ryggen. Det ene bassin er særlig velegnet for børn. Her kan man fx stikke fingrene ned til krabber, søanemoner og søpindsvin. Det andet bassin er et voksen-røre-bassin. Her er blandt andet danske rokker og hajer. Dette bassin er absolut et besøg værd for kørestolsbrugere, idet det er lavt og cirkulært, så man faktisk kan køre rundt omkring det og stadigvæk have et godt indblik til fisk og infoskilte. Over 30 akvarier 15. april 2009 åbnede akvariets helt nye og meget større akvarier, der giver både dig og dyrene meget bedre oplevelser. I et nyt, stort 12 m3 panoramabassin, svømmer de større torskefisk, havkatte og tærber fra Øresunds og Kattegats dybe nordlige vande - nærmere betegnet "Trapperne". Oplev et væld af forskellige dyr og planter, og gå på opdagelse i levesteder på bunden af Øresund. Der er altid en naturguide til at besvare spørgsmål på akvariet. Krabbeløb - og andet godt for børn Øresundsakvariet er blevet kåret som en attraktion af meget høj værdi på regionalt niveau og som et særdeles børnevenligt sted - både på grund af dets overskuelige størrelse, men også fordi der er taget et stort hensyn til børn i hele opbygningen af akvariet. I vinter-, sommer- og efterårsferier er der altid særlige børnearrangementer - fx det obligatoriske "krabbeløb" i efterårsferien. Vindue til offentligheden Øresundsakvariet er Marinbiologisk Laboratoriums og Københavns Universitets vindue mod offentligheden. Derfor kan man finde deltaljerede informationer de dyr og vækster, der forskes i på MBL og universitetet. Adskillige plancher fortæller om de mange forskellige forskningsprojekter, der foregår på Marinbiologisk Laboratorium. De er især værd at studere, hvis man interesserer sig for den marinebiologiske forskning på Københavns Universitet.

Åbningstider:
Juni - august: Dagligt kl. 10-17.September - maj: hverdage kl. 10-16, lørdag og søndag kl. 10-17.
Udvidet åbningstid (10-17) i uge 7, 8 og 13, 5. april, 13.-16. maj, 22.-24. maj, uge 42 og 44 samt på helligdage.
Øresundsakvariet har lukket fra den 22. til den 25. december samt 31. december og 1. januar.

Entré:
Voksne (fra 12 år): 55 kr.,

børn (3-11 år): 35 kr., børn under 2 år: gratis.

Grupperabat ved grupper over 8 personer.
Årskort voksne (fra 12 år): 150 kr., børn (3-11 år):

100 kr. Familiebillet (2 voksne og 2 børn): 160 kr.
Særlige priser i skolernes ferier.


Øresundsakvariet
Københavns Universitet
Strandpromenaden 5
Nordhavnen
3000 Helsingør
Telefon: +45 35 32 19 70

www.oresundsakvariet.ku.dk

Danmarks tekniske museum

Stort museum i Helsingør med gamle fly, biler og andet teknisk udstyr. Et oplagt udflugtsmål for bilglade fædre der gerne vil dele deres interesse med børnene!

Fabriksvej 25
3000 Helsingør
Telefon: 49 22 26 11

www.tekniskmuseum.dk